esmaspäev, mai 22, 2023

Praktikamuljed vol 4

 Sitsiilia neljas nädal (15 - 21 mai)


Neljas nädal Sitsiilias möödus lausa lennates. Ilmad on olnud terve nädala heitlikud. Kord piilus päike pilve tagant välja, siis ladistas vihma ja vahel kiskus ilm lausa tormiseks.  Loodetud päikeselist nädalavahetust me ei näinud, küll aga kogesime palju muud põnevat. 

Esmaspäeval saime oma suureks rõõmuks natuke ka mööbliga tegeleda. Nimelt kutsus Francesco Daisy ja Lauri oma teise töökotta ja pani lauale ühe väsinud olemisega toolikese. Meie ülesandeks oli sellelt katteriie ja polster maha võtta. Eks ta veidi kummaline oli, niimoodi kahekesi ühe tooli kallal toimetada aga ikkagi vaheldus. Tööriistadega oli kitsas käes - ühed tangid, kaks väikest kangi (üks klambrite, teine naelte eemaldamiseks) ja kaks kruvikeerajat. Töö sai ruttu valmis ja meie rõõmuks toodi järgmisel päeval veel kaks tooli. Nüüd sai kumbki oma tooli kallal nokitseda. Silvi jäi aga kardinatega toimetama, triikima ja lõikama. Aga kui töökotta saabus üks eriti luksulik tikanditega kangas, oli just Silvi see, kellele uhkest kangast kardinate õmblemine usaldati. Kauni mustriga kardinariide lahti lõikamisele eelnes aga pikk koosolek, kus valjuhäälselt seletati ja mõõdeti ja vaieldi. Ikka selleks, et kõik õige ja ilus saaks. 

Teisipäeval jõudis Laur koos ülemusega paigaldada ühe ruloo kliendi vannituppa. Päeva teises pooles tegid nad teisegi kodukülastuse uute kardinate ja kardinapuu mõõtude võtmiseks, mõlemad Barcellonas. Kolmapäeval ja reede õhtul paigaldas Laur taas kardinapuu siine ja kardinaid. Algul Terme Vigliatore, siis juba Falcone linnas. Reede hommikul saagis Laur kardinapuude jaoks materjali parajaks ja hiljem hakkas koos Daisyga laudu kokku naelutama. Enne aga oli tarvis naelad üksteise küljest lahti lõigata, sest algselt olid need mõeldud naelapüstoli jaoks. Mida kõike me siin ei õpi, isegi naelte tegemist! 
Neljapäeva õhtul mere äärde jalutades sattusime nägema põnevat rongkäiku. Kõige ees sammus politseinik, tema järel valgesse riietatud poisid krutsifiksiga, siis terve hulk inimesi, kirikuisasid ja muid tegelasi. Kõige selle rahvamassi keskel veeti Santa Maria di Fatima kuju ning rongkäigu lõpus marssis korralik puhkpilliorkester.  Nägime inimeste hulgas üht tuttavat nägu, meie töökoja Margat. Temalt saime teada, et tegemist on traditsioonilise pulmade eelse pühitsemisega. Kohalikud elanikud tervitasid protsessiooni ja tegid tänavale lilledest kette ja südameid, millest pulmalised pidid üle astuma. Laupäeval toimus kirikus laulatus ja meiegi olime kutsutud. Ilmataat otsustas aga just sel päeval oma kangust näidata. Taevas oli sünge, tibas veidi vihma aga tuul tõusis lausa tormiks. Pulmalistel tuli saabudes karmi tuulega võidelda, isegi paar sammu autost ukseni oli päris vaevaline ettevõtmine. Meie pressisime end läbi tuule veidi pikemat teekonda läbides. Noored said aga tormist hoolimata paari pandud ja laulatuse lõpuks vaibus ka tuul veidi. Riisi pildumine oli aga tuule tõttu eriti lennukas. 
Laur külastas pühapäeval Messinat. Nägi temagi ära linna suurejoonelise kellatorni, mitmeid kirikuid  ja imelisi panoraamvaateid merele ja mandri Itaaliale. Lisaks õnnestus Lauril näha 2 meetrist haikala, mis püüti ühe noobli neljal aastal järjest Michelini auhinnaga pärjatud restorani jaoks.

Daisy hulkus reedel Messinas ja pühapäeval otsis tegevust Barcellona kaugemates paikades. Mõlemas linnas eelistas ta tasasele maale kõrgemaid kohti ja ronides mööda treppe ning mägiteid. Ikka selleks, et ülevalt alla vaadata. Messinas käis kellatornist kõrgemal vaateplatvormil, mis asub Santuario della Madonna di Montalto kiriku ees. Nii kirik kui selle ümbrus on tõeliselt uhke ja treppe pidi ronimist igati väärt. Barcellonas oli algselt plaan külastada mäe otsas asuvat surnuaeda. See oli aga pühapäeval suletud, väravatel lausa tabalukud ees. Ei jäänud muud üle, kui jalutada niisama äärelinna rohealas ja nautida vaateid viljapuuaedadele ja põldudele. Merigi ei jäänud nägemata. Pühapäeva õhtul jalutasime veel korraks merele lähemale ja tundub, et pilvine taevas hakkab vaikselt selginema. Mäed paistavad juba pilvede tagant välja, nii et lootus on peagi jälle päikest nautida.

Pühapäeval otsustas ka Etna natuke iseloomu näidata ja purskas välja võimsa tuhapilve. Catania linn sai tuhaga üle loputatud. Korraks suleti ka Catania lennujaam aga muidu oli see vaid uhke vulkaani vaikne ohe, mis suuremat kahju ei teinud. Naised saunas aga räägivad, et vulkaan purskas seetõttu, et vihmapilved Sitsiilia kohalt minema ehmatada. Mulle see mõte igatahes meeldib :) Tõsi või mitte aga esmaspäeval peale tööd nautisimegi juba päikest ja merelaineid.

Vaata videot mis toimus Catania linnas peale purset

ja

rohkem pilte siin

Kommentaare ei ole: